Logo

Reglement

INTERN REGLEMENT (DD 01/01/2024)

ALGEMEEN

  1. Missie van de club: samen in een leuke groep een rit rijden en tevreden en veilig terugkomen.
  2. Het intern reglement van de club is geldig voor alle ploegen en ieder lid. Het intern reglement kan per addendum gewijzigd worden. De meest recente versie van het intern reglement staat op de website (www.wtcmarvaparken.be). Het bestuursorgaan evalueert jaarlijks op het einde van het seizoen dit intern reglement en kan vervolgens wijzigingen aanbrengen.
  3. Door het betalen van het jaarlijks lidgeld, wordt de aanvrager lid van de vereniging en aanvaardt haar statuten en intern reglement. Elk lid moet meerderjarig zijn.
  4. Ieder toegetreden lid gaat akkoord met de organisatie binnen de club en leeft het intern  reglement van de club en de richtlijnen van de verantwoordelijken na. Als er leden het reglement of de richtlijnen niet volgen, kan dit na overleg in het bestuursorgaan leiden tot een sanctie, of bij ernstige overtredingen tot de al dan niet tijdelijke uitsluiting van de club.

WEGKAPITEINS

  1. Het bestuursorgaan duidt de wegkapiteins per ploeg aan. Zij worden twee keer per jaar geëvalueerd. Zij krijgen een band in de Belgische kleuren met daarop “wegkapitein”. Aan kruispunten zonder verkeerslichten mogen zij het verkeer stilleggen volgens de regels in de wegcode om de groep veilig door het verkeer te loodsen.
  2. Bij een onvoldoende aantal kapiteins kan de ploegverantwoordelijke een lid vragen om mee te helpen. Deze dient aan de rechtse buitenkant plaats te nemen.

VERTREK EN AANKOMST RITTEN

  1. Het vertrek van de normale ritten is altijd om 9 uur aan het clublokaal. Indien langere ritten in het jaarprogramma geprogrammeerd staan, wordt het vertrekuur vermeld in de kalender. De hoofdwegkapitein bepaalt in functie van de draagkracht van de meerijdende leden hoe lang de rit zal duren.
  2. Het vertrek van de rit wordt gegeven door een lid van de algemene vergadering.
  3. Leden moeten zich, ten laatste 5 minuten voor vertrek, persoonlijk aanmelden bij de verantwoordelijke van de groep waarbij zij de rit zullen rijden zodat zij opgeschreven kunnen worden en zo dus hun gereden kilometers zullen krijgen.
  4. De aankomst van de normale ritten is voorzien op zaterdag tussen 11u30 en 11u45, en op zondag tussen 11u15 en 11u30 in Marva Parken/Joli Lodger.

SNELHEID

  1. Het ritgemiddelde van de officiële ritten is per ploeg werd vastgesteld. Deze snelheid zal aangepast worden naar gelang de weersomstandigheden (regen, wind) en de wegcondities. Het is raadzaam dat een lid bij aanvang van het seizoen reeds over een redelijke conditie beschikt om de groep te volgen.
    • A-ploeg: 29km/u
    • B-ploeg: 27km/u
    • C-ploeg: 25km/u

ORGANISATIE RITTEN

  1. Ritten kunnen uitgaan indien een lid van de Algemene Vergadering meerijdt. In het geval dat deze niet aanwezig is, zal een wegkapitein als tijdelijke verantwoordelijke van de groep fungeren en kan er dus wel uitgereden worden. Deze tijdelijke verantwoordelijke wordt op het aanwezigheidsblad gemarkeerd. Indien er niemand de verantwoordelijkheid wilt opnemen, rijdt de ploeg niet uit.
  2. Onvoldoende leden:
    1. Indien er bij een ploeg voor een rit onvoldoende leden om op de weg te rijden en/of onvoldoende wegkapiteins zijn, zal de optie bekeken worden door de ploegverantwoordelijke en wegkapiteins om de leden met een andere groep te laten meerijden. Hierbij krijgen echter alle leden van die groep hetzelfde aantal kilometers voor de kortste rit, ongeacht bij welke groep ze effectief meegereden hebben.
    2. Leden die niet bij een andere ploeg willen meerijden, vangen hun rit aan na het vertrek van de andere ploegen. Zij krijgen geen kilometers.
  3. Slecht weer, ongeval en mechanische pech:
    1. Indien het weer het niet toelaat (bvb bij regen, storm, ...) zal de verantwoordelijke van de wegkapiteins in overleg met de ploegverantwoordelijken en wegkapiteins samen beslissen of de rit doorgaat of niet. Bij afgelasting is dit geldig voor alle ploegen en worden er geen kilometers meer toegekend voor het klassement.
    2. Bij mechanische problemen wordt er altijd rechts van de baan gewacht. Ieder lid zorgt voor eigen materiaal bij pech. Bij mechanische pech en/of ongeval wordt een lid nooit alleen achtergelaten. Indien een lid de rit niet kan verder zetten, worden de kilometers van de ploeg waarbij het lid rijdt toegekend voor het weekend.
    3. Bij ernstige problemen kan er in de mate van mogelijk bekeken worden dat het clublid opgehaald wordt door een medelid. Indien dit niet mogelijk is, zorgt het lid zelf voor passend vervoer.

GEDRAG TIJDENS DE RITTEN

  1. Elk lid dient zich behoorlijk te gedragen en de veiligheid van anderen niet in gevaar te brengen. Ook wordt er nergens afval achtergelaten als respect voor de natuur.
  2. Er wordt altijd per twee naast elkaar gereden en uiterst rechts van de rijbaan. Dit staat vermeld in de wegcode en laat ook toe dat onze wegkapiteins zonder hinder en conform de wegcode terug naar hun plaats vooraan de groep kunnen rijden.
  3. Indien de groep minder dan 15 leden telt, moet de groep verplicht op het fietspad blijven zoals vermeld in het wegcode.
  4. Groepen met meer dan 15 fietsers mogen gebruik maken van de rijbaan in België, maar zij mogen maximaal met 2 naast elkaar rijden en op voorwaarde dat zij gegroepeerd blijven.
  5. De wegkapiteins vooraan mogen op geen enkel ogenblik voorbij worden gereden, ook niet voor bruggen of hellingen.
  6. Alle leden rijden per 2 achter elkaar zonder onnodige ruimte tussen te laten. Er mogen geen leden achter de laatste wegkapitein rijden.
  7. De originele clubkledij moet gedragen  worden tijdens de officiële ritten voor de herkenbaarheid en als respect naar de sponsors. Leden die niet in de meest recentste clubkledij zich aanbieden, mogen niet deelnemen aan de rit. De ploegverantwoordelijken zien daarop toe.
  8. De clubkledij bestaat uit een trui met korte of lange mouwen (afhankelijk van de weersomstandigheden) en een koersbroek met de vermeldingen van onze sponsors.
  9. Alle leden bezitten altijd een volwaardige wieleroutfit. Het omwisselen van de niet-passende kledij kan enkel gebeuren in de eerstvolgende rit en wanneer het etiket nog aanwezig is in de kledij. Als de officiële uitrusting (korte broek en trui) tijdens een officiële rit volledig beschadigd wordt, dan wordt dit kledijstuk gratis vervangen als deze nog op stock is. De fietshelm is verplicht in alle ritten, dit voor de veiligheid en bescherming van onze fietsende leden.
  10. Fluitsignalen worden enkel gegeven door wegkapiteins:
    1. Eénmaal gerekt fluiten: start aan het clublokaal.
    2. Eénmaal kort fluiten: opgelet voor toekomend verkeer (auto’s, fietsers, ...)
    3. Tweemaal kort fluiten: opgelet voor achterkomend verkeer, ofwel voorbijstekende wegkapiteins.
    4. Driemaal fluiten: minderen van de snelheid van de groep.
    5. Viermaal fluiten: stoppen voor pech, verkeerslichten of overwegen.
  11. Niet-leden mogen in eigen kledij maximaal twee keer vrijblijvend een proefrit met een groep rijden. Daarna schrijven zij zich in, zo niet kunnen zij niet meer meerijden. De ploegverantwoordelijken zien  hierop toe. De niet-leden moeten zich tijdens de proefrit achteraan de groep houden maar vóór de laatste wegkapitein. Zij moeten zelf verzekerd zijn. Zij mogen meerijden als ze de wegcode, de regels van het intern reglement van de club, de richtlijnen van de ploegverantwoordelijke en baankapiteins volgen. De ploegverantwoordelijke heeft het recht om een niet-lid te weigeren om bij de groep aan te sluiten, zo onder andere als de veiligheid van de groep niet gegarandeerd kan worden, het aantal van de groep de 50 zou overschrijden, enz.

KLASSEMENT

  1. Ieder lid krijgt het aantal effectief door de ploeg gereden kilometers. Uitzondering hierop zijn 13 a), 13 b); 14 b) en 27.
  2. Leden die de groep verlaten vóór de aankomst zonder toestemming van de ploegverantwoordelijke, verliezen hun kilometers van de gereden rit. Leden die opteren om persoonlijke redenen om met een andere ploeg dan deze waarbij zij zijn ingeschreven, mee te rijden, kunnen geen winst in kilometers maken t.o.v. de ploeg waarbij zij zijn ingeschreven, zij krijgen de kilometers van de ploeg die de kortste rit deed.
  3. Bij betwisting van het toegekende aantal kilometers, wendt een lid zich tot de ploegverantwoordelijke die instaat voor de opschrijving. Deze beslist of de kilometerstand al dan niet aangepast wordt volgens het intern reglement. Indien de betwisting blijft, dan beslist het bestuursorgaan. Deze beslissing is finaal.
  4. Alle leden die tijdens de officiële ritten de meeste kilometers in clubverband met hun ploeg hebben gereden worden kampioen voor die ploeg dat seizoen, krijgen een geschenk en mogen de gele kampioenstrui dragen voor één seizoen in dezelfde ploeg. Elke kampioen is gelijkwaardig onafhankelijk van anciënniteit of leeftijd. Wanneer leden driemaal in dezelfde ploeg kampioen worden, worden zij éénmalig gevierd als keizer voor die ploeg en mogen vervolgens de witte keizerstrui dragen. De drager van de keizerstrui die opnieuw kampioen wordt mag éénmalig kiezen tussen de kampioen- of keizerstrui om er het volgend seizoen mee te rijden. Het recht op het dragen van de keizerstrui vervalt wanneer er de daaropvolgende jaren andere leden aanspraak maken op die trui of het lid van ploeg verandert.
  5. Leden die met toegelaten elektrische fietsen rijden tijdens de officiële ritten zijn uitgesloten voor het kampioen- en keizerschap. Deze leden blijven wel in het klassement vermeld met hun gereden kilometers.

VERZEKERING/AANSPRAKELIJKHEID

  1. Bij ongevallen waarvoor de clubverzekering kan tussenkomen in de medische kosten, verwittigt het lid direct een ploegverantwoordelijke. De verantwoordelijke kan u de nodige formulieren geven of u kan die zelf downloaden op de website van de club. De te ondernemen acties zijn vermeld op die formulieren en ook op onze website.
  2. De club of vzw kan niet aansprakelijk gesteld worden voor elke vorm van schade die buiten de verzekering van de club valt.

MATERIAAL

  1. De fiets moet altijd in een goede technische staat zijn om te mogen deelnemen aan de rit. Vooral de banden en de staat van de remmen zijn belangrijk.
  2. Enkel fietsen zonder ondersteuning en elektrische fietsen met een trapondersteuning tot max. 25km/u en met een vermogen tot 250 W zijn toegelaten tijdens de ritten. Speedpedelecs, gemotoriseerde fietsen, steps... mogen dus niet meerijden.

LIDGELD

  1. Het bestuursorgaan bepaalt jaarlijks het lidgeld voor alle leden, de waarborgen en de eventuele terugbetalingen van deze waarborgen. Leden die niet beschikken over de outfit van de club moeten bij hun inschrijving het basiskledijpakket aanschaffen.
     

CONTACTGEGEVENS

Website: www.wtcmarvaparken.be

E-mail: bestuur@wtcmarvaparken.be

Telefoon: zie lidkaarten

 

Historiek van de wijzigingen Intern Reglement

01/01/2020

  • Hernoemen begrippen naar de officiële termen uit het nieuw Wetboek
  • Eénmalig eenmalige evaluatie Intern Reglement
  • Herinvoeren van kampioenen- en keizerstrui
  • Definitie trouwe en nieuwe leden

01/01/2021

  • Lengte/duur van de rit
  • Omwisselen van niet-passende kledij
  • Kleuren truien

01/01/2022

  • Privilege voor dames om achter de wegkapiteins te rijden vervalt

01/01/2023

  • Tijdelijk verantwoordelijke van de groep
  • Dragen van Kampioen en Keizertrui
  • Lidgeld en kledijpakket voor nieuwe leden
  • Aantal proefritten

01/01/2024

  • Meerderjarigheid leden
  • Vertrekuur langere ritten
  • Ritgemiddelde
  • Toegelaten elektrische fietsen
  • Kampioenschap i.f.v. elektrische fietsende leden
  • Verzekering


 

DE WEGCODE VOOR FIETSERS IN BELGIE

DECEMBER 1975. - Koninklijk besluit houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

Titel II: Regels voor het gebruik van de openbare weg

Artikel 43bis. Fietsers in groep

43bis1. Dit artikel is slechts van toepassing op groepen van 15 tot 150 fietsers. De groepen van meer dan 50 deelnemers moeten worden vergezeld door ten minste twee wegkapiteins. De groepen van 15 tot 50 deelnemers mogen worden vergezeld door ten minste twee wegkapiteins.

43bis2.1. De wielertoeristen die in een groep van ten minste 15 tot ten hoogste 50 deelnemers rijden, zijn niet verplicht de fietspaden te volgen en zij mogen bestendig met twee naast elkaar op de rijbaan rijden op voorwaarde dat zij gegroepeerd blijven.

43bis2.2. Zij mogen voorafgegaan en gevolgd worden, op een afstand van ongeveer 30 meter, door een begeleidende auto; indien er slechts één begeleidende auto is, moet deze de groep volgen.

43bis2.3. Indien deze groep vergezeld wordt door wegkapiteins, zijn de bepalingen van artikel 43bis3.3.1° en 2° van toepassing.

43bis.3.1. De fietsers die in een groep van ten minste 51 tot ten hoogste 150 deelnemers rijden, zijn niet verplicht de fietspaden te volgen en zij mogen bestendig met twee naast elkaar op de rijbaan rijden op voorwaarde dat zij gegroepeerd blijven.

43bis.3.2. Zij moeten voorafgegaan en gevolgd worden, op een afstand van ongeveer 30 meter, door een begeleidende auto.

43bis3.3. 1° De wegkapiteins waken over het goed verloop van de tocht. Deze wegkapiteins moeten ten minste 21 jaar oud zijn en zij moeten om de linkerarm een band dragen met, horizontaal, de nationale kleuren en, in zwarte letters op de gele strook, het woord "wegkapitein".

2° Op de kruispunten waar het verkeer niet geregeld wordt door verkeerslichten, mag ten minste één van de wegkapiteins het verkeer in de dwarswegen stilleggen op de wijze bepaald in artikel 41.3.2., terwijl de groep met inbegrip van de twee begeleidende voertuigen oversteekt.

43bis4. De fietsers die met twee naast elkaar rijden mogen slechts van de rechter rijstrook van de rijbaan gebruik maken; indien de rijbaan niet in rijstroken verdeeld is mogen zij niet meer dan een breedte gelijk aan die van een rijstrook en in geen geval meer dan de helft van de rijbaan in beslag nemen.

43bis5. Op het dak van de begeleidende auto's moet een blauw bord aangebracht zijn met de afbeelding van het verkeersbord A51 en eronder het symbool in 't wit van een fiets.

Dit bord moet op een zodanige wijze aangebracht zijn op het voertuig dat de groep voorafgaat, dat het voor de tegenliggers goed zichtbaar is en, op het achteropkomend voertuig, dat het goed zichtbaar is voor het achteropkomend verkeer.

 

Statuten van de VZW (DD 15/10/2021)

 

TITEL I. — Naam, zetel, doel, duur

Art. 1. De vereniging draagt de naam “Wieler Toeristen Club Marva Parken & Golf Azur” of afgekort : “W.T.C - M.P. & G.A.”, hierna de vereniging genoemd. Deze naam zal steeds gevolgd of voorafgegaan worden door de woorden “Vereniging zonder winstoogmerk” of de afkorting “v.z.w”.

Art. 2. De zetel van de vereniging is gelegen in het Vlaams Gewest, in het gerechtelijk arrondissement Gent afdeling Oostende. De zetel is gevestigd op het volgende adres: Duinenweg 509, 8430 Middelkerke.

Art. 3. De vereniging heeft enkel als doel het organiseren en begeleiden van wekelijkse fietsuitstappen in groepsverband volgens de verkeersregels en Intern Reglement met de werkende- en toegetreden leden. De vereniging zal alle middelen ter beschikking gesteld mogen aanwenden om dit doel te bereiken, en aldus de leefbaarheid en de goede werking van de vereniging te realiseren. De vereniging kan de werkende- en toegetreden leden van het nodige materiaal voorzien.

Art. 4. De voertaal van de vereniging is het Nederlands. De vereniging zal zich onthouden om zich te mengen in politieke of godsdienstige en taalkundige aangelegenheden.

Art. 5. De vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur en kan ten alle tijden worden ontbonden.

Art. 6. Het verenigingsjaar/boekhoudkundige periode valt samen met het kalenderjaar. Het eerste boekjaar loopt vanaf 1 januari tot 31 december 2002. Het bestuursorgaan zal de jaarrekening en begroting voorleggen aan de Algemene Vergadering ter goedkeuring.

TITEL II. — Leden, aantal, aanneming, uitsluiting

Art. 7. Het totaal aantal werkende leden van de vereniging is minimum vijf en het maximum aantal is elf.

Art. 8. Er wordt onderscheid gemaakt tussen werkende en toegetreden leden. Werkende leden (ook  actieve leden of verder leden genaamd) maken deel uit van de Algemene Vergadering en hebben er stemrecht. Toegetreden leden zijn zij die jaarlijks hun bijdrage betalen en deelnemen aan de fietsuitstappen. Door het betalen van de jaarlijkse bijdragen wordt de betrokkene een toegetreden lid van de vereniging en aanvaardt haar statuten en Intern Reglement.

Art. 9. Uittreden als beheerder of werkend lid kan uit eigen schriftelijk verzoek gericht aan het Bestuursorgaan. Uittredende beheerders blijven in dienst, tot hun vervanging is voorzien of totdat een gecoöpteerde vervanger werd aangeduid.

Art. 10. Elk lid of bestuurder dat niet meer in staat is aan de criteria van het lidmaatschap te beantwoorden, dat niet meer in staat is de verplichtingen onder deze statuten of de interne reglementen te voldoen, dat handelt op een manier die stellig in strijd is met de belangen van de vereniging of dat niet handelt in overeenstemming met gemeenschappelijke waarden en ethiek van de vereniging, kan uitgesloten worden door een beslissing van de Algemene Vergadering, die haar beslissing zal nemen bij meerderheid van de stemmen uitgebracht door de aanwezige of vertegenwoordigde leden. De uitsluiting zal effectief zijn bij het einde van de betrokken vergadering. Een uitgesloten werkend lid of beheerder zal nog al zijn verplichtingen, inclusief al zijn financiële verplichtingen,  moeten voldoen totdat hij vervangen is of totdat een gecoöpteerd vervanger werd aangeduid.

Art. 11. Elk werkend lid moet meerderjarig zijn. Een werkend lid zal geen enkele vergoeding ontvangen voor de functie welke hij of zij ook zal bekleden. De gemaakte kosten met een rechtstreekse link naar de werking van de vereniging kunnen evenwel worden vergoed.

Art. 12. De jaarlijkse inkomsten van de vereniging bestaan uit bijdragen van de actieve- en toegetreden leden, evenals elke andere bron van inkomsten door de wet toegelaten. De jaarlijkse bijdrage voor werkende en toegetreden leden wordt jaarlijks bepaald door het Bestuursorgaan en bedraagt maximaal EUR 200.

TITEL III. —Bestuursorgaan

Art. 13. Het dagelijks bestuur van de vereniging wordt waargenomen door het Bestuursorgaan. De leden van het Bestuursorgaan worden als beheerder benoemd door de Algemene Vergadering, door een geheime stemming en door gewone meerderheid van stemmen. De beheerders worden benoemd voor een periode van vijf jaar. Het Bestuursorgaan benoemt de functies Voorzitter, Secretaris en Penningmeester.

Art. 14. Elk lid van de Algemene Vergadering heeft stemrecht tot het verkiezen van haar beheerders en tot de opname van nieuwe werkende leden, en dit door gewone meerderheid van stemmen.

Art. 15. De beheerders gaan uit hoofde van de verbintenis van de vereniging geen enkele persoonlijke verplichting aan.

Art. 16. Het Bestuursorgaan vertegenwoordigt en verbindt de vereniging in alle gerechtelijke en buitengerechtelijke handelingen, met uitzondering van de bevoegdheden die volgens de wet of deze statuten expliciet voorbehouden aan de Algemene Vergadering. Ten aanzien van derde, is de vereniging gebonden door een handtekening van één van haar beheerders binnen het Bestuursorgaan.

TITEL IV. — Algemene vergadering

Art. 17. De Algemene Vergadering is bevoegd voor de punten bepaald in de artikelen in boek 9 van de wet en wordt samengesteld door alle actieve leden van de vereniging. Een gewone vergadering van de Algemene Vergadering zal elk jaar minstens éénmaal plaatsvinden in de maand maart, volgend op het einde van het boekjaar.

Art. 18. De wijze van oproeping en werking van de Algemene Vergadering zijn geregeld volgens de artikelen in boek 9 van de wet. Een werkend lid mag zich laten vertegenwoordigen door een ander werkend lid voorzien van een getekende volmacht. Geen mandataris mag drager zijn van meer dan twee volmachten.

Art. 19. De Algemene Vergadering behandelt de vooropgestelde agenda. Elk lid van de Algemene Vergadering kan extra punten op de agenda plaatsen voor zover de meerderheid van de leden hiermee akkoord gaat. De beslissingen genomen door de Algemene Vergadering zullen bindend zijn voor alle leden.

Art . 20. Beslissingen zullen geldig zijn indien tenminste de helft van de werkende leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn. Indien minder dan de helft van de werkende leden aanwezig is, wordt er een nieuwe vergadering gehouden die zal plaatsvinden na 15 dagen na de eerste bijeenroeping. Tijdens die vergadering zijn de beslissingen geldig door gewone meerderheid van stemmen, ongeacht hoeveel leden aanwezig zijn. De beslissingen genomen worden opgenomen in verslagen en worden bewaard in de zetel van de vereniging waar alle leden er ter plaatse inzage kunnen van nemen.

Art. 21. Bij gelijke stemming krijgt één persoon uit het Bestuursorgaan een extra stem. Deze extra stem wordt gegeven aan de eerste aanwezige uit het Bestuursorgaan in deze volgorde: Voorzitter, Secretaris, Penningmeester.

TITEL V. — Ontbinding

Art. 22. Bij ontbinding van de vereniging  zal het resterende geldelijk bedrag geschonken worden aan een goed doel, of aan een sociale instelling. De leden van de vereniging kunnen noch bij ontbinding, noch bij ontslag of uittreding, enig recht doen gelden op het actief van de vereniging.

TITEL VI. — Intern Reglement

Art. 23. Het Bestuursorgaan kan het Intern Reglement van de vereniging wijzigen. Dat reglement heeft tot doel de statuten toe te passen en de regels uit te vaardigen, maar kunnen niet in strijd zijn met de bepalingen van de statuten.

TITEL VII. — Wetgeving

Art. 24. De vereniging is opgericht volgens de bepalingen van de wet van 27 juni 1921. De gewijzigde wet van 23 maart 2019 “Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen”, ook de vzw-wet genoemd, is van toepassing op al wat door deze statuten niet wordt geregeld.

 

Historiek van de wijzigingen Intern Reglement


Initiële statuten opgesteld op 11 augustus 2001
Gewijzigd door de Algemene vergadering van 21 oktober 2006
Gewijzigd door de Algemene vergadering van 9 oktober 2016
Gewijzigd door de Algemene vergadering van 19 oktober 2021.

 

Laatste nieuws